Párizsban született az anarchisták szimbóluma

2009. január 21. 13:02 MTI

Egy 1960-as évekbeli katalán anarchista ötlete volt a mozgalom világszerte ismert szimbóluma, a körbe fogott A betű - ez derült ki az "Egy szimbólum története és váratlan sikerei" című, fotókkal bőven illusztrált könyből, amely az Eleuthera olasz könyvkiadó gondozásában jelent meg.


Az albumból megtudható, hogy azok tévedtek, akik úgy gondolták: egy 19. századi francia szabadgondolkodó, bizonyos Pierre-Joseph Prudhon az ötletgazda, valamint azok is, akik szerint ez a jel volt látható annak a spanyol milicistának a sapkáján, aki azáltal vált ismertté, hogy megfestették Buenaventura Durruti köztársaságpárti vezető társaságában az 1936-39-es polgárháború idején. Ezek csupán városi legendák voltak - írta a Corriere della Sera című olasz lap, amely megszólaltatta az igazi szerzőt, Tomás Ibanezt, katalán menekültek anarchista fiát.

Ibanez elmondta, hogy 1964-ben Párizsban a körbe fogott A betűt javasolta szimbólumként a francia Fiatal Libertáriusoknak. A jelnek kezdetben nem volt sikere, más francia anarchista mozgalmak nem is vették át. Két évvel később a milánói testvérszervezet, a Liberális Ifjúság fogadta magáénak, innen terjedt el egész Olaszországban. De tovább akkor sem jutott. 1968 májusában például Párizsban, ahol pedig akkor erősen fellendült az anarchista mozgalom, szinte soha sem jelent meg.

Csak az 1970-es években kezdett a jelkép ma már nehezen felkutatható csatornákon keresztül szabadon közlekedni a világban. Először csak a szabadelvű világban, majd a legelképzelhetetlenebb körökben: a punkoknál, a művészetben - mindenekelőtt a graffitiken - a divatban, a reklámban egészen addig, míg az Eastpack amerikai cég is méltónak találta hátizsákjai márkájának. Ez utóbbi a jel varázserejét, de egyben a tömegfogyasztásra buzdító cégek falánkságát is bizonyítja.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma