Átadták Janus Pannonius csontjait

2008. október 16. 15:57 MTI

Újratemetéséhez a pécsi Régészeti Múzeumból a Pécsi Egyházmegyéhez kerültek Janus Pannonius földi maradványai: a költő csontjait Fabényi Júlia, a Baranya Megyei Múzeumi Igazgatóság vezetője adta át Wolf Gyulának, az egyházmegye közgyűjteményi igazgatójának.


Klikk a képre!

A volt pécsi püspök csontjait az antropológiai gyűjtemény más darabjaihoz hasonlóan eddig dobozokban őrizték, most azonban az erre a célra készült, ónozott rézlemezekkel borított, reneszánsz motívumokkal díszített fakoporsóba helyezték.

Nagy Erzsébet, a régészeti osztály vezetője elmondta: az átadás-átvétel jogi feltétele, hogy az igazgatóság határozatlan idejű szerződést kössön az egyházmegyével a csontok letétbe helyezéséről. Janus Pannonius földi maradványai ugyanis állami tulajdonú régészeti leletek, biztonságukért a jövőben az újratemetést végző püspökségnek kell felelősséget vállalnia.

A költőt október 21-én a pécsi székesegyház altemplomában, Dulánszky Nándor püspök mellett helyezik végső nyugalomra. Előző nap felravatalozzák a bazilikában, ahol bárki leróhatja tiszteletét előtte. A temetés kapcsán tudományos konferenciát, kiállításokat és mandulafa-ültetéseket szerveznek a baranyai megyeszékhelyen.

Janus Pannonius (1434-1472) csontjait 1991-ben a pécsi székesegyház renoválásakor fedezték fel. A püspökség eddig is valószínűsítette, de a legújabb antropológiai vizsgálatok idén tavasszal kapott eredményei alapján biztosra veszi, hogy a költő csontjait találták meg. A jövő heti ceremónia a nyitórendezvénye a 2009-ben alapításának ezredik évfordulóját ünneplő egyházmegye millenniumi programjainak.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
 <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i> <br /><i>MTI</i>
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma