A brit kormányzat eltitkolta volna a szuezi válságot

2008. október 7. 15:58 The Daily Telegraph

Sir Anthony Eden kormányzata 1956 őszén nyíltan megvitatta, hogy miként tudnák félrevezetni a közvéleményt az Izraellel és a franciákkal folytatott titkos tárgyalásokról, illetve arra is kitértek: hogy lehetne titokban lerohanni és elfoglalni a szuezi térséget - derül ki a titkosítás alól most feloldott dokumentumokból.


Az 1956-os, magyar forradalom kimenetét is befolyásoló szuezi krízisről készített feljegyzésekből kiderül: az angolok a legszívesebben a közvélemény kizárásával, spontánnak feltüntetett, ám komoly stratégiai üléseken előkészített katonai akcióban rohanták volna le Egyiptomot. A korábbi dokumentumokból már megtudhattuk, hogy Eden októberben titokban arról tárgyalt a franciákkal: "békefenntartóként" minként tudnák minél gyorsabban megszállni a térséget.

Izrael október 29-i inváziója után aztán a britek és franciák a november 5-ről 6-ára virradó éjszakán együttesen léptek partra Egyiptomban. A kaland azonban megaláztatással zárult: az Egyesült Államok, az ENSZ és a Szovjetunió közös nyomására ugyanis mindkét nagyhatalom csapatainak vissza kellett vonulni. Nem meglepő hát, hogy Eden a képviselőházban letagadta, hogy bármilyen tárgyalásra sor került volna a franciákkal, és arra a kérdésre is nemmel válaszolt, hogy tudott-e Izrael tervezett akciójáról.

A most bemutatott feljegyzések azonban azt bizonyítják, hogy a kormányzat kezdettől tudott az izraeli tervekről, és bár kezdetben ellenezték azt, mégis a katonai támogatásról döntöttek. A Nemzeti Levéltárban kutathatóvá tett dokumentumok elárulják: október 23-án Eden aggódva jelezte, miszerint Izraelnek kétségei vannak az akcióval kapcsolatban, és a britek legkorábban csak egy héttel később tudnának csak beavatkozni.

Eden aztán kikerült a képből: november 20-án idegi fáradtság miatt gyógykezelésre utazott, és a feljegyzések szerint a miniszterek ekkor nyíltan megvitatták, hogy mit tegyenek az Izraellel fenntartott kapcsolat eltitkolása ügyében. A vita során szinte mindenki azt állította: felesleges foglalkozni a problémával, hiszen senkinek nem lehet bizonyítéka a konspirációra. Érdekes, hogy ekkor is szóba került az a furcsa terv, amelynek keretében a franciák és az angolok közös államalakulatot hozhattak volna létre.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma