Újra keresik Mária királyné kincses dereglyéit

2008. augusztus 3. 16:04

Vasárnap újra kezdik a kutatást Mária királyné kincsekkel megrakott hajói után, amelyek a mohácsi vész idején, menekülés közben kincsekkel megrakva a Dunakanyarban süllyedtek el.

Tóth J. Attila és önkéntes búvárokból álló csapata egy Los Angeles-i alapítvány segítségével másfél millió forintért vásárolt egy szonárt, amellyel a folyómederből kiálló tárgyak jól láthatók. Többek között ennek segítségével kezdik meg az Esztergom és Pilismarót közötti Duna szakasz medrének feltérképezését.

A régész elmondta, hogy korábban alacsony vízállásnál egy férfi ezen a területen a középkorban a hajódeszkákhoz használt iszkábaszegeket talált, de akkor nem volt pénz a kutatásra.

A szonárral, közvetlenül a műszer megérkezése után két napot már dolgoztak, de a berendezés elromlott. Az eddigi tapasztalatok alapján a szonár nagyon pontos képet ad a folyómederről, Tóth J. Attila szerint 50-60 százalék, hogy sikerrel járnak. Eddig két olyan pontot találtak, ahol elsüllyedt vízijármű lehet.

A krónikák szerint Mária királyné - férje II. Lajos magyar és cseh király halála után - 500 éve kényszerült menekülni, de flottáján a Dunán rajtaütöttek és több hajója is elsüllyedt. Állítása szerint tíz mázsa ezüstpénzt vitt magával. A hullámsírból azóta sem került elő egyetlen dereglye sem.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma