A prostituáltakat nem büntették a Biblia földjén

2005. augusztus 9. 10:00

Az ókorban más megítélés alá esett az üzletszerű kéjelgés mint napjainkban. A Biblia földjén kritizálták, de csak nagyritkán büntették a prostitúciót - derül ki a világ legrégibb foglalkozását középpontjába állító új elemzésből.

Az új elmélet szerint az ókorban a szexszel, a hűséggel és a nőkkel kapcsolatos attitűdök változatosak voltak. A hamar vitatottá váló elképzeléseket a kutatók a Zmanim Hebrew történelmi folyóirat legújabb számában tették közzé.

A tanulmány szerint a bibliai világ vezetői bár sokszor kikeltek a prostitúció ellen, ám a mesterség űzőit nagyon ritkán büntették meg. Érdekes módon a házasságtörés azonban sokkal nagyobb bűnnek számított. A negevi Ben Gurion Egyetem vezető kutatója, Mayer Gruber szerint: "A hivatás kritikusai a Tóra, a próféták és a rabbinikus irodalom voltak", ám hozzátette, hogy nagyon kevés olyan írásos bizonyíték van, mely szerint a fenyegetéseken túl akár a prostituáltat, akár bármelyik kuncsaftot büntetés érte volna.

Gruber szerint eddig azért gondolták azt, hogy a prostitúciót büntették, mert a Bibliában a "zona" szó azt a nőt jelöli, aki a szexet pénzért árulja, ám a hasonló "zana" szó arra a nőre vonatkozik, aki házasságtörést követett el. A Tízparancsolat alapján az utóbbiakat automatikusan kiközösítették, így sokszor fonetikai félreértések miatt a prostitúciót is büntetettnek gondolták.

A tanulmányban egy másik fejezetet a Tel Avivi Egyetem egyiptológusa, Deborah Sweeney jegyez, aki szerint az ókori Egyiptomban még érdekesebb volt a helyzet, ugyanis itt még prostituáltak sem voltak: egyáltalán nincs rá bizonyíték, hogy a fáraók korában bárki is pénzért nyújtott volna szexuális szolgáltatást. Az egyetlen hasonló jellegű írásos és képi ábrázolás az erotikus táncosokat, a "harlot"-okat mutatja. Az első prostituáltak az egyiptomi írásos emlékekben a Ptolemaioszok-korában jelentek meg az ideérkező görög államapparátussal, i.e. 332-330 körül.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma