2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

150 éve nem történt ilyen a British Museumban

2015. szeptember 28. 11:16 MTI

A német Hartwig Fischer lesz a londoni British Museum új igazgatója: a művészettörténész kinevezésével majdnem 150 év óta először lesz külföldi származású vezetője az intézménynek.

Az 52 éves Fischer, akinek kinevezését még nem jelentették be hivatalosan, jelenleg a drezdai állami gyűjtemények (SKD) főigazgatója, korábban az esseni Folkwang múzeumot vezette. A British Museumot jelenleg igazgató Neil MacGregor decemberben köszön le posztjáról. A The Times című lap értesülései szerint a múzeum vezetősége már jóváhagyta Fischer kinevezését, amely hamarosan David Cameron miniszterelnök elé kerül.

A londoni múzeumnak utoljára 1856 és 1866 között volt külföldi igazgatója, akkor az olasz születésű Sir Anthony Panizzi keze alatt működött az intézmény. Fischer a bázeli Szépművészeti Múzeumban kezdte múzeumi karrierjét, ahol a 19. századi és modern művészettel foglalkozó kurátorként dolgozott 2001 és 2006 között. A német művészettörténész sohasem dolgozott Nagy-Britanniában, de társkurátorként segédkezett egy 2006-os Kandinszkij-tárlaton a londoni Tate Modernben - idézte fel a BBC News.

Fischer 1962-ben született Hamburgban. Tanulmányait Bonnban, Berlinben, Rómában és Párizsban végezte. Németül, angolul, franciául és olaszul beszél. Eredetileg nem szerepelt a jelöltek listáján, de később állítólag maga MacGregor javasolta a posztra. A British Museum a szigetország legnépszerűbb látnivalója: tavaly nem kevesebb mint 6,7 millió látogatót vonzott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Hartwig Fischer és Neil MacGregor

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár