2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 érdekesség a vámpírokról

2016. március 10. 08:35

1. Bár a vámpírokhoz hasonló lények több ezer éve részei az emberiség hitvilágának, a vérszívó szörnyeteg modern alakja a 18. századi Balkánról származik. A vámpírmítosz a paraszti rétegek rétegek megmagyarázhatatlan jelenségekkel szembeni félelmének köszönhetően született meg.

2. Egy 12. századi feljegyzés szerint egy nő arról számolt be, hogy a skóciai Melrose apátságában egy pap annak ellenére zaklatta, hogy már néhány hónapja halott volt. A pap tetemét végül elégették.

3. A középkorban sokakról már születésükkor úgy hitték, gonosz erő lakozik bennük, ha foggal, eggyel több mellbimbóval, vörös magzatburokban, vagy egyéb testi deformációval jöttek a világra.

4. A közhiedelem szerint a járványban meghaltak mellé temetett „vámpírok” szomszédjaikból táplálkoztak, majd miután erőt gyűjtöttek, kimásztak a föld alól, és megtámadták az élőket.

5. A legenda szerint 1725-ben a szerbiai Plogojovics Péter 9 embert ölt meg halála után. Amikor felnyitották a sírját, a szájából vér szivárgott, és bőre is egészségesnek tűnt, ezért szíven szúrták, majd elégették.

6. Ha egy halottat télen temettek el, a test sokszor csak hónapok múlva indult bomlásnak. A viszonylag épségben maradt tetem tulajdonosára emiatt sokszor ráfogták, hogy vámpír. A vámpírok elleni védekezés egyik hatékony módszerének tartották, ha sót szórtak a vérszívó elé az útra, a szörny ugyanis a hiedelem szerint minden szemet kötelezően megszámolt.

7. A vámpírrá nyilvánított halottak mellkasába általában lándzsát szúrtak, szájukba téglát tettek, de gyakori volt a fejjel lefelé temetés, valamint a lefejezés is.

8. Amikor a vámpírként azonosított halottakat leszúrták, egy nyögésszerű hang hallatszott a tüdőből feltörő gázok miatt, amely alátámasztotta az életre kelt vámpírról szóló teóriát.

9. Sokáig azt gondolták, egy holttest száján, orrán vagy fülén kiszivárgó vércseppek bizonyítják, hogy a halott egy vámpír. A vörös folyadék azonban valójában a bomlási folyamat mellékterméke volt.

10. A leghíresebb vámpír, Drakula alakját ihlető Vlad Tepes román fejedelem uralkodása alatt becslések szerint mintegy 40 ezer embert végeztetett ki. A kulturális ikonná váló Drakula alakját Bram Stoker ír író alkotta meg 1897-es regényével. Fidel Castrónak Gabriel Garcia Marquez ajánlotta Stoker regényét. Miután elolvasta a művet, a kubai vezér napokig nem tudott aludni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár